Gebruiksaanwijzing

Onderwerpen

De indeling van het venster

Het scherm van de webversie van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is verdeeld in drie delen. Vanuit elke pagina kunt u zonder omwegen zoeken naar een woord. Daartoe gebruikt u het invulvakje linksboven aan het scherm. Met de knoppen onderaan het scherm kunt u wisselen tussen de verschillende pagina's van de applicatie. Het middengedeelte toont de gevonden woorden, maar kan ook andere informatie zoals deze helptekst bevatten. Wat er ook gebeurt, de boven- en onderkant blijven echter altijd dezelfde.

Zoeken naar woorden

In het invulvakje linksboven op het scherm voert u het trefwoord (lemma) dat u wil opzoeken in. Daarna klikt u op Zoek (of tikt u op de Enter-toets). Nu verschijnen alle woorden die overeenkomen met het gezochte woord.

Weergave

Het middengedeelte is opgedeeld in twee delen: Het linkerdeel wordt gebruikt om het aantal gevonden woorden te tonen. Een pagina kan maximaal 10 woorden bevatten. De links (resultennummers/volgende/vorige) kunnen gebruikt worden om door de verschillende pagina's te navigeren. Onder de resultatennavigatie bevindt zich een alfabetische woordenindex waarin het eerst gevonden woord centraal staat. De knoppen
en
worden gebruikt om de vorige/volgende rij woorden op te halen

Het rechtergedeelte van de pagina bevat de gevonden woorden. Elk woord is opgedeeld in een categorie. Door te klikken op een categorie kan de gebruiker alle woorden in deze categorie bekijken

Verwijzingen

Net als in het gedrukte woordenboek zal een trefwoord op deze website soms verwijzen naar een ander trefwoord. Meestal wordt in zo'n geval dat andere woord als een verwijzing weergegeven. Door op de link te klikken springt u naar het juiste lemma. Een voorbeeld is het woord baak dat verwijst naar het woord baken.

Het kan voorkomen dat er verwezen wordt naar een woord dat nog niet opgenomen is in dit deel van het woordenboek. Bijvoorbeeld woorden die beginnen met S-Z. In dit geval zal er een foutmelding verschijnen.

Toevoegen aan favorieten

Indien u het vertoonde lemma gemakkelijk bij de hand wilt hebben, kunt u het toevoegen aan de lijst met favorieten. U doet dit door te klikken op het icoontje naast het lemma. Vanuit de pagina met favorieten kunt u het betreffende lemma later weer oproepen.

Staat dit lemma al in uw lijst met favorieten, dan is het normale icoontje vervangen door een vuilnisbakje . Als u op dit vuilnisbakje klikt, wordt het lemma weer uit de favorieten verwijderd.

Let op: zie verder bij favorieten voor een uitleg van deze functie binnen het Etymologisch woordenboek. Deze favorieten zijn niet gerelateerd aan de Favorieten van Internet Explorer!

Jokertekens

Soms is het handig om slechts een deel van het woord in te voeren. In dit geval kunt u gebruik maken van het jokerteken "*" aan het einde van een aantal letters van het betreffende woord, of van het woord zelf. Dit teken staat voor een aantal willekeurige letters. Bijvoorbeeld, met aard* zullen alle woorden getoond worden die met aard beginnen zoals aardappel

Zoekgeschiedenis

De pagina Zoekgeschiedenis brengt u in beeld door te klikken op de gelijknamige knop onderaan het venster. Deze pagina bevat een lijst met alle zoekopdrachten die u heeft uitgevoerd. Door te klikken op een eerdere zoekopdracht wordt deze zoekopdracht opnieuw uitgevoerd, met als gevolg dat het programma dezelfde zoekresultaten opnieuw zal weergeven.

De zoekgeschiedenis wordt bij elke zoekopdracht uitgebreid; ook het springen naar een ander lemma met een verwijzing komt in de zoekgeschiedenis als zoekopdracht te staan. U kunt de lijst weer leegmaken met de knop 'Wissen'.

Let op: de zoekgeschiedenis wordt ook gewist als u de site verlaat.

Favorieten

De pagina Favorieten brengt u in beeld door te klikken op de gelijknamige knop onderaan het venster. Deze pagina bevat alle woorden die u zelf aan de lijst met favorieten heeft toegevoegd (u voegt favorieten toe door in een pagina met een zoekresultaat te klikken op het icoontje rechtsboven in het lemma).

Favorieten mailen

U kunt de lijst favorieten per e-mail versturen met de knop 'E-mail favorieten...'. Om diacritica te tonen wordt het UTF-8 formaat gebruikt. UTF-8 wordt in de meeste e-mailapplicaties zoals Outlook (Express) en Eudora ondersteund. Webmailgebruikers (o.a Hotmail en yahoo) moeten de codering van de Browser in UTF8 veranderen. Dit kan in Internet Explorer door eerst het bericht te bekijken en met de rechtermuisknop de menu-optie "codering->Unicode (UTF-8)" te kiezen. Let hierbij op dat de optie "Codering->Automatische selectie" uitgevinkt is! Netscape en Mozilla gebruikers kunnen na het openen van het bericht de menu-optie "Beeld->Karakter Coding->Unicode (UTF-8) kiezen. De menu-optie Beeld->Karakter Coding->Autodetect" moet op "uit" staan.

Tenslotte is ook mogelijk om de lijst favorieten met standaard knippen en plakken naar een ander programma over te brengen als bijv. Word, om ze daarin te bewerken. Afdrukken vanuit uw browser is ok mogelijk.

Favorieten verwijderen

U kunt een woord uit de lijst met favorieten verwijderen door te klikken op het vuilnisbakicoontje naast het lemma.

Met de knop 'Favorieten wissen' maakt u uw gehele lijst favorieten leeg.

Let op: uw favorieten worden automatisch gewist als u de site verlaat.

Geavanceerd zoeken

De pagina Geavanceerd zoeken brengt u in beeld door te klikken op de gelijknamige knop onderaan het venster. Vanuit deze pagina kunt u ook zoeken binnen de tekst van het lemma.

Het formulier op deze pagina bevat verschillende invoervelden. In elk van deze velden kunt u een woord invoeren. Daarbij kunt u ook gebruik maken van het onder Zoeken naar woorden genoemde jokerteken "*". Met de optie En kunt u aangeven dat alle woorden in de zoekvelden aanwezig moeten zijn in het lemma.
Met de optie Of kunt u aangeven dat minstens één woord in de zoekvelden aanwezig moet zijn in het lemma.
Met de optie Niet kunt u aangeven dat een woord niet mag voorkomen in het lemma

Algemene invoervelden

De pagina Geavanceerd zoeken bevat de volgende algemene invoervelden:

Categorie

U kunt het zoeken beperken tot één categorie door een categorie te selecteren uit de lijst.

Overige pagina's

De overige pagina's zijn bereikbaar met de knoppen "Over EWN", "Over deze site", "Afkortingen" en "Help". Ze bevatten de volgende informatie: