1.   astrant bn. 'vrijpostig, onbeschaamd, brutaal'
categorie:
leenwoord
Vnnl. assurant 'zelfverzekerd' in bijv.: soo hebbe ik het assurant derven schrijven [1669; WNT Supp.], later met ongunstige bijgedachte 'brutaal, onbeschaamd': Het is een assurant Man, hij spreekt met groote assurantie: beteekend op goed Hollands hij is stout in de bek, hij spreekt met groote onbeschaamdheid [1681; WNT]; nnl. astrant 'brutaal, onbeschaamd' [1762; Claes 1994a], asterant [1781; WNT]; Gronings 'pienter, bijdehand'.
Astrant is in het Nederlands ontwikkeld uit de oudere vorm assurant, waarbij de eerste -t- is ontstaan als overgangsklank tussen s en r, zoals ook bij stroop. Assurant is een Nederlandse afleiding van assurantie in de specifieke betekenis 'zelfverzekerdheid' [1681; WNT Supp. assurant], dat wel aan het Frans is ontleend.
De betekenisontwikkeling van 'zelfverzekerd' naar 'onbeschaamd' en 'brutaal' is uitsluitend Nederlands. Inmiddels is astrant verouderd, in elk geval in de standaardtaal. Regionaal wordt het nog wel gebruikt, evenals in het Afrikaans: astrant 'vrijpostig, brutaal', en het Sranantongo: asranti 'brutaal'.
Literatuur: Heestermans 1999, 35
Fries: astrant


  naar boven