1.   loempia zn. 'oosters voorgerecht'
categorie:
leenwoord
Nnl. loempia 'met groente en vlees gevuld en gebakken deegvelletje' [1934; Keijner].
Ontleend, wellicht tegelijkertijd via Maleis lumpia, aan Hokkien-Chinees (zuidelijk Min-dialect) lūn pián, letterlijk 'zachte koek' (Mandarijn-Chinees nèn bĭng).
In sommige andere westerse talen wordt een loempia een 'lenterol' genoemd, bijv. Duits Frühlingsrolle, Engels spring roll, Zweeds vårrulle, Deens forårsrulle, Spaans rollo de primavera. Dit is een leenvertaling van Mandarijn-Chinees chūnjuăn 'lenterol'. Tijdens het Nieuwjaarsfeest of Lentefeest, dat meestal in februari valt, was de lenterol een favoriet gerecht.
Literatuur: W.C. Keijner (1934), Kookboek voor Hollandsche, Chineesche en Inlandsche gerechten, Batavia, 94
Fries: loempia


  naar boven