1.   aspic zn. 'koude, gekruide vlees- of visgelei'
categorie:
leenwoord, etymologie in brontaal onbekend
Nnl. aspic "ook eene geleispijs, koude vleesch- of vischspijzen met eene geleiachtige saus" [1863; WNT].
Evenals Duits Aspik en Engels aspic ontleend aan Frans aspic 'gelei' [1771; Rey], 'geleispijs' [1835; Rey], verkorting van sauce d'aspic 'id.' [1742; Rey]. De herkomst hiervan staat niet vast. Wrsch. echter is het identiek met Frans aspic 'adder' [1119] (waarbij ook vnnl. aspijck "een slanghe. Aspis, idis" [1573; Thes.]), dat uit Provençaals aspit (< Latijn aspis, genitief aspidis 'adder') is overgenomen. Volgens Littré zou het gerecht dankzij de uitdrukking froid comme un aspic 'koud als een adder' zijn naam gekregen hebben. ELarousse denkt dat de term ragoûts, sauces a l'aspic veroorzaakt is door de vorm van mosselen in gelei, die op opgerolde slangen zouden lijken.
Literatuur: E. Littré (1878) Dictionnaire de la langue française, Paris; ELarousse 1971, 50


  naar boven