1.   teflon zn. 'anti-aanbakmateriaal'
categorie:
leenwoord, geleerde schepping
Nnl. teflon 'kunststofproduct op basis van polytetrafluoraetheen' [1953; WNT Aanv.], De binnenzijde van de nieuwe Skultana Teflon-koekepan is voorzien van Teflon, de gladste stof ter wereld, Aangezien de Teflon-laag zachter is dan metaal [1964; Leeuwarder Courant].
Ontleend aan Engels teflon 'id.' [1945; OED], oorspr. een merknaam. Het woord is gevormd met het achtervoegsel -on, dat vaak gebruikt wordt in namen van synthetische scheikundige verbindingen, bij de klanken te en fl uit de wetenschappelijke naam polytetrafluoretheen ((CF2)n). Dit woord is volgens de regels van de scheikundige nomenclatuur samengesteld uit de op het Grieks gebaseerde woordelementen poly- 'veel' en tetra- 'vier', de elementnaam fluor en etheen 'onverzadigde verbinding van twee koolstofatomen'.
Deze stof werd in 1938 bij toeval ontdekt door de Amerikaan Roy Plunkett, medewerker van de firma DuPont. De eerste toepassing vond plaats binnen het kader van het Manhattan-project, als coating in de atoombom. Later werd de Amerikaanse ruimtevaartindustrie een grote afnemer van het product. Toen de productiekosten sterk afnamen, ging men het in de jaren 1960 gebruiken in consumentenproducten. Bekend is de toepassing van teflon als anti-aanbakmateriaal in pannen. In deze betekenis wordt teflon tegenwoordig niet meer als merknaam ervaren en wordt het ook gebruikt voor andere soorten anti-aanbaklaag.
De naam van de Franse onderneming Tefal is gevormd uit de beginletters van teflon en aluminium. Een van de oprichters, de Fransman Marc Grégoire, ontwikkelde een procédé waarmee teflon goed aan aluminium gehecht kon worden: de eerste Teflon-producten waren aluminium pannen met een anti-aanbaklaag van teflon.
Fries: teflon


  naar boven